Už se chystéme do Jihlavy. 18. května tankodrom Pístov - Jihlava.

 
OffROAD Maraton Jihlava 2024
Vyhledat tým podle:
Editace týmů - login: Heslo:
Přihlášení k odběru aktualit
 
ČESKÁ VERZE       ENGLISH VERSION      
výběr ročníku

Partneři:  
Tankodrom Milovice

Banner Baterie

Jeep

D-PERFECT s.r.o.

Zeppelin CZ s.r.o.

Polaris

Sabe

Enduristan

BSB s.r.o.

Birell

ARO Manyjak PRAHA

Šiklův Mlýn

SkyBell

Aktuálně

Závod v Rokycanech je hned vedle Muzea na demarkační linii

Je to největší nestátní vojenské muzeum v ČR. Sice bude spousta techniky vystaveno na vedle probíhající tradiční akci BAHNA, ale zároveň spousta techniky a zajímavých věcí v muzeu zůstane. Ikdyž je během Bahen zavřeno, nám se podařilo domluvit, že za snížené vstupné bude pro vás otevřeno.

Kolja, Tobruk, Obecná škola, Zdivočelá země, Vyprávěj, Lidice, to je jen kratičký výčet známých českých filmů a seriálů, ve kterých se objevila vojenská technika z Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Dalších 190 ks zcela pojízdné vojenské techniky s daty výroby od roku 1918 do současnosti vás vtáhne do jiného světa. Níže text z oficiálních materiálů muzea.

Mnohé z vystavovaných exponátů jsou skutečnými unikáty a to v celosvětovém měřítku!! Můžeme jmenovat např. jediný ze dvou dochovaných exemplářů velitelského vozu pro vyšší důstojníky na světe - automobil Škoda Superb 903, jediný dochovaný exemplář četnického přepadového autokaru Walter z roku 1926, motocykl ČZ 350 a velmi vzácný motocykl Praga BD 500 se sidecarem z roku 1928.

Novinkou je stíhač tanků Hetzer 38(t) Starr a funkční replika německého středního tanku PzKpfw III.

Za zmínku však stojí i technika z II. světové války jako např. legendární Willys MB, GAZ 67, tank T-34, protiletadlová děla a houfnice.

A jestli jste doteď nadšeně a se zaujetím vstřebávali venkovní expozici, ta vnitřní vám zaručeně vezme dech. Věřte, že na expozici s názvem „Nikdo nemá právo zapomenout!“ opravdu nikdy nezapomenete. Při jejím procházení prožijete prostřednictvím trojrozměrných exponátů, diorám a multimediálních expozic, příběh vývoje československých událostí od roku 1918 do května 1945.

Vnitřní expozice s řadou multimediálních prvků a trojrozměrných exponátů mapují období let 1938 až 1945 v Československu. Najdete zde expozice výzbroje a výstroje československé prvorepublikové armády, pohraničního opevnění, jednotlivých armád podílejících se na bojích na demarkační linii, holocaustu a II. odboje na Rokycansku. Expozice obsahují řadu rozsáhlých diorám, která dokreslují trojrozměrné exponáty a dokumentární záběry jednotlivých výstavních sálů.

Vnější expozice tvoří více než 190 ks vojenské techniky (většinou v plně pojízdném stavu) – automobilní technika z období II. světové války, poválečné výzbroje ČSLA, ženijní,   spojovací a protiletadlová technika, rozsáhlé expozice obrněných transportérů, tanků a dělostřelectva.  Naučná stezka Československého stálého opevnění a opevnění „Železné opony“ vč. objektů propojených podzemními chodbami.

 

 

Kontakt:                     

www.vojenskemuzeumrokycany.cz

Šťáhlavská ulice 1284

337 01  Rokycany

Mobil: +420 603 528 875

E-mail: radka.vavrova@email.cz

muzeum
muzeum
 

Publikováno: 20.06.2023

<<< zpět na přehled aktualit